Rosselló 184 àtic 1a
Barcelona (08008) Tel. 93 200 20 67
info@consultaveu.cat

serveis / Unitat de veu artística

La veu dels cantants

El cantant viu amb la seva pròpia veu, la té present al llarg del dia… i viu de la seva veu. A la vegada és el vehicle per expressar bellesa, emoció, art, i el mitjà que el permet viure.

Això fa que en el cantant, una lleugera afectació de l'instrument vocal sigui sovint causa d'angoixa i preocupació. Això és especialment evident en cantants lírics amb un nivell d'exigència vocal elevat i que no tenen ajuts tecnològics (amplificació) que els permetin compensar un malestar vocal. Per contra, el cantant modern es veu sovint abocat a condicions d'ús, ritmes de vida, d'actuacions, entorns acústics… que demanen de la seva veu una solidesa important.

Cal tenir present que sovint en els cantants:

  • Lesions mínimes poden ser força invalidants, encara que només afectin una petita zona de l'extensió vocal.
  • Els aspectes tècnics poden desestructurar-se de forma subtil en situacions d'estrès o d'esforç vocal sostingut.
  • Aspectes sistèmics (generals) com els trastorns hormonals, el reflux laringoesofàgic, episodis infecciosos, malalties o intervencions quirúrgiques, poden afectar de forma subtil a la veu, impedint un rendiment òptim.

La foniatria, com especialitat mèdica, vol tenir presents tots els factors que concorren en el trastorn vocal de cara a poder retornar al cantant el plaer de cantar amb bon rendiment.

La logopèdia s'encarrega del tractament funcional de la veu, complementant i acompanyant de manera coordinada el tractament mèdic i/o quirúrgic quan és el cas. Així, el logopeda posa a disposició del cantant tot un conjunt de reflexions, recursos pràctics i eines d'autoconeixement i propiocepció que li han de ser útils per millorar el seu rendiment vocal d'una forma sana i segura.

L'extensió de tot això és el coach vocal, mitjançant el qual, i més enllà dels aspectes purament funcionals, es vol donar a més a més acompanyament artístic i suport emocional.

La veu dels actors/dobladors

La veu és per l'actor i el doblador el seu mitjà d'expressió i alhora la seva principal eina de treball. D'aquí la importància de tenir sempre “la veu a punt”. Una bona tècnica i un bon comportament vocal són imprescindibles perquè la veu esdevingui un gran aliat i no faci jugar males passades. Actuar en teatres (a vegades no molt ben condicionats), fer més d'un funció al dia, actuar en espais oberts o no tenir “covers” per cobrir baixes per afonies, moltes hores de doblatge, fer personatges amb grans exigències vocals,...són motius suficients per pensar que la tècnica i la salut de la veu són necessàries en la vida d'un actor.

La veu sempre a punt, en qualsevol condició, en qualsevol situació

Cal que l'actor conegui bé el seu instrument i totes les seves possibilitats per poder transmetre a l'espectador una gran varietat d'emocions, per poder crear diferents personatges a través de la veu, i fer-ho d'una manera saludable i no perjudicar-la, en definitiva, per a tendre a les exigències vocals que se li demanen.

Fatigar-se al acabar un espectacle, sentir que la veu perd les qualitats que abans tenia, notar sovint irritació al coll o patir constantment per si la veu estarà o no a punt quan es necessiti, són símptomes clars i suficients per realitzar una consulta a un especialista i posar fi als problemes vocals.

La formació dels professionals de CONSULTA VEU està fonamentada en l'àmbit científic de la medicina i la logopèdia i, alhora, en l'àmbit artístic del teatre, el cant líric i el cant modern. Això ens permet, quan és necessari, ajudar amb solvència a resoldre les descompensacions tècniques que, un esforç vocal i vital sostingut relacionat amb aquestes àrees, hagin pogut generar.